Jest jednym z czynników który prowadzi do procesów degeneracyjnych i chorobotwórczych.
Stres to ucisk na korę mózgową, kora uciska na podkorze, zaciskają się naczynia krwionośne, podkorze działa na miejscowy układ nerwowy każdego narządu. Ponieważ zaciskają się przewody zakłócona zostaje fizjologiczna praca poszczególnych narządów:
– nieprawidłowe trawienie, wydzielanie enzymów
– nieprawidłowe pH kwasu solnego
– nieprawidłowe przepływy żółciowe
Kiedy podczas stresu praca narządów zaciska się zbyt często brakuje płynnego przepływu enzymów trawiennych, powstają patogeny, procesy gnilne, rozszczelniają się jelita.
Żółć to jeden z ważniejszych hormonów w organizmie, chroni nas przed florą patogenną. Obecnie wszyscy mamy zaburzone przepływy żółciowe, ponieważ
– spożywany za mało pokarmów goryczkowych
– żyjemy w zurbanizowanym świecie
– technostresie
– nasze podniebienia upodobały sobie węglowodany, smak słodki. Kiedy naszym komórkom dostarczamy za dużo cukru znajdują się w stanie zapalnym.
Technostres to nadmiar informacji, kompulsywne zaglądanie do smartfonów, uzależnienie od bycie online. Jeśli często jesteśmy poddawani stresowi, a dzieje się tak np. kiedy jesteśmy bombardowani nadmiarem informacji, kiedy jesteśmy prze stymulowani. Młodzi ludzie nie radzą sobie z tym nadmiarem informacji, ale także osoby przepracowane, wyczerpane. Dlatego jest coraz więcej chorób neurodegeneracyjnych układu nerwowego, depresji, stanów lękowych. Dzieje się tak, ponieważ nie ma adaptacji do tak szybkiej urbanizacji, postępu. Nie było wystarczająco dużej przerwy w rozwoju ewolucyjnym człowieka. Nasze komórki podczas tak szybkiej ewolucji nie nabrały informacji zwrotnej o tak szybkim przeskoku technologicznym. Dotyczy to również jedzenia, z naturalnego do modyfikowanego, sztucznego.